Wie wint?

Steeds inniger wordt de relatie tussen de Dordtse Boekenmarkt en de ANV Debutantenprijs. Het eerste weekend van juli staat geheel in het teken van taal en boeken. Op de vooravond van de boekenmarkt twee zeer interessante lezingen van Nederlandse coryfeeën op het gebied van de Nederlandse taal en cultuur, op zondag overdag de grote Dordtse Boekenmarkt en aan het einde van de dag de bekendmaking en uitreiking van de 23e ANV Debutantenprijs.

Zoals gebruikelijk selecteerde de nominatiejury van de ANV Debutantenprijs drie boeken voor de shortlist. Drie totaal verschillend, maar alle zeer de moeite van het lezen waard. Al vóór de bekendmaking van de shortlist gaven een paar honderd lezers zich op als kernjurylid voor deze prijs. Alleen deze lezers, die dus nog niet wisten wie de uitverkorenen waren, beslissen wie op 1 juli de winnaar van de € 7500,- wordt en eeuwige roem krijgt. Geen internet-vriendjespolitiek meer dus, geen drukop-de-knop verkiezing, maar een serieuze beoordeling door kritische lezers.

Wat schrijven de leden van de nominatiejury over deze drie boeken?

Rinske Hillen, Houtrot (Querido)

Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens, maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch.. maar is het te laat? Het antwoord laat zich raden wanneer dochter Amber concludeert: ‘daarom helpt verzwijgen niet, je weet het allang’. Voorspelbaar wordt Houtrot niettemin nergens, al is het maar door talloze sprankelende observaties die getuigen van authentiek schrijfplezier: ‘Hij had vastgezeten als een ingelopen stuk kauwgom’, ‘Tegenwoordig heet iedereen depressief, vroeger haalde je een washandje over je gezicht.’

Houtrot is een even grotesk als fijngevoelig drama over een man omringd door verdrietige vrouwen, in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt.

Patricia Jozef, Glorie (De Geus)

Dat Patricia Jozef schilderkunst en filosofie heeft gestudeerd, kan de lezer van haar debuutroman Glorie niet verbazen. Zij portretteert namelijk een filosoof die door te bluffen een baan als eventmanager aan de Antwerpse Teniersacademie verwerft, én een kunstenaar die de lui van diezelfde academie, met hun obsessieve vragen naar het onderzoek en de orde van de kunstenaar, met haar antwoorden flink kan ontregelen: ‘Je moet jezelf vergeten terwijl je maakt.’ Kunst en werkelijkheid, dubieuze galeriehouders en moederschap, schijn en wezen, filosofie en familieleven: er trekken veel kwesties langs in deze ideeënroman die nergens abstract wordt, doordat Jozef haar protagonisten met beide benen op de grond laat staan. De humor en ironie, de vaak komische misverstanden, en de wendingen die haar personages in hun carrières meemaken, zorgen ervoor dat je geamuseerd met hen blijft meedenken. De schilder en filosoof Jozef manifesteert zich volop, maar deze roman bewijst dat zij misschien wel vooral auteur is, eentje om rekening mee te houden. Goeie titel.

Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken. (De Bezige Bij)

Arjen van Veelen, verteller met dienst, heeft de schijn tegen. Hij behoort tot de met uitsterven bedreigde soort der classici, werkt aan een biografie over de sinds lang vergane Alexander de Grote en reist vanuit zijn woonplaats St-Louis naar Alexandrië, een stad die het beeld oproept van zuilen, obelisken en hellenistische sandalen. Dat wordt weemoedig achterom kijken, denkt u, temeer daar Van Veelen treurt om zijn boezemvriend Tomas, geboetseerd naar het model van de jong gestorven schrijver Thomas Blondeau. Van Veelen wil tenminste de boeken van zijn vriend vereeuwigen door ze in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Edoch. In Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is de oudheid allesbehalve oud. Van Veelen, kind van zijn tijd, weet precies hoe hij het zand van de antieke beschavingen kan blazen en in een adem door van het hele romangenre. Via een ingenieus bouwplan van reisimpressies, herinneringen en essayistische passages richtte hij met zeer veel kennis, brio én liefde een obelisk op voor de vriendschap.

Debutanten moeten de ruimte krijgen bij de bekendmaking en uitreiking van de ANV Debutantenprijs. Daarom worden zij bevraagd door de gelouterde interviewster Jelle Van Riet, met name in België alom bekend door haar vraaggesprekken met alle grote en iets minder grote auteurs. Dat doet zij voor alle soorten media. Ze zou niet misstaan als vaste gast bij een programma als DWDD. 

Iedere genomineerde wordt gedurende een kwartier door Jelle geïnterviewd en daarna is er nog een gezamenlijke vijftien minuten de tijd voordat er overgegaan wordt tot bekendmaking en uitreiking van de ANV Debutantenprijs. De winnares van vorig jaar, Lieke Kézer, zal bekend maken wie haar opvolg(st)er wordt. 

Dat feestje begint om 16.30 uur in de zaal van Art & Dining in het Dordrechts Museum. Kernjuryleden hebben gratis toegang, anderen betalen, indien er plaats is, slechts € 5,-- p.p.

kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
voorstraat noord