Muziek & Meer tijdens de Dordtse Boekenmarkt

Tijdens de Boekenmarkt kunt u op diverse locaties genieten van een uitgebreid muziekprogramma.

De activiteiten zijn genummerd. U vindt ze met behulp van de plattegrond.

2

HILDE DE JONG

Museumtuin, 13.00 14.00 15.00 uur

Muziek, humor en een vleugje chaos Wat als het leven te snel gaat en de liefde net langs je heen schuift? In haar nieuwe voorstelling laat Hilde de Jong zien hoe we soms struikelen over ons ego en botsen met de ander. Met haar ukelele, scherpe humor en een flinke dosis zelfspot zingt en vertelt ze over herkenbare momenten – vol liefde, twijfel en een vleugje verwarring. Muziek, poëzie, theater en humor vloeien moeiteloos samen in deze intieme voorstelling onder de indrukwekkende bomen van de Museumtuin. Een voorstelling waarin je mag lachen én jezelf herkent. Of zoals Hilde zelf zegt: "Ik zing liedjes, speel op mijn ukelele en tussendoor klets ik wat. En dan hoop ik dat mensen dat dan leuk vinden."

3

ESTUDIANTINA ENSEMBLE

Statenplein, 13.45 14.45 15.45

Muziek verbindt mensen. Het is een taal zonder woorden, waarin het ik en de ander elkaar kunnen ontmoeten. In de Cubaanse Estudiantina-traditie komen persoonlijke expressie en samenspel prachtig samen. Het Estudiantina Ensemble brengt een levendige ode aan deze muzikale erfenis. In de geest van de oorspronkelijke Estudiantinaorkesten, gevormd door studenten die rond 1900 volksversies van de Danzón speelden, laat het ensemble deze unieke stijl herleven. Onder leiding van Ricardo Bekema, die jarenlang in Santiago de Cuba studeerde, specialiseert het ensemble zich in Trova- en Danzónmuziek. 
Vandaag op de boekenmarkt, en ooit op het prestigieuze Festival de la Trova “Pepe Sánchez” in Cuba — op uitnodiging van het Ministerie van Cultuur én Eliades Ochoa van de Buena Vista Social Club. Met  raditionele instrumenten als de Cubaanse tres, contrabas, pailitas en houten dwarsfluit ademt Estudiantina Ensemble de sfeer van Cubaanse salons en straatmuziek.
Hun muziek overstijgt grenzen en verbindt mensen — ritmes als Bolero, Guaracha en Son laten het hart van de Cubaanse muziek kloppen, en herinneren ons eraan dat in muziek het ik en de ander samen kunnen klinken.

1

SARA BÄREND EN FRED RUSH

Bibliotheek, 13.30 14.30 15.30

Stuck with You – een circusduel vol humor, acrobatiek én meedoen! Wat gebeurt er als twee mensen letterlijk aan elkaar vastzitten? In Stuck with You belanden een vrolijke jongleur en een acrobaat in een knotsgek avontuur waarin ze wel móeten samenwerken… of elkaar flink in de weg zitten! Met klittenbandpakken en jongleerballen proberen ze een perfecte circusact op te voeren – maar dat loopt natuurlijk anders.
Terwijl de één balanceert en de ander zijn geduld bewaart, botsen ze steeds opnieuw. Wie neemt de leiding? Wie past zich aan? En hoe kom je los als je nergens heen kunt? Een voorstelling vol humor, acrobatiek en herkenbare momenten voor jong en oud. En het allerleukste? Kinderen mogen meedoen!
Misschien leer jij wel je eerste jongleertruc in deze vrolijke strijd tussen winnen en samenwerken.

4

FABELA ROZA

Rondtrekkende tarotbar tussen 14.00 en 16.00 uur

Wat vertelt het lot over jou? Tijdens de boekenmarkt heb je kans de Mobiele Tarotbar tegen te komen. Aan de mysterieuze tafel van Madame Roza, een rondreizende waarzegster, word je ondergedompeld in een wereld vol symboliek, voorspellingen en een vleugje theater. Terwijl haar zus Eugénie op de accordeon prachtige Franse musettes en bekende meezingers speelt, leer je jezelf kennen. Wie wil dat nu niet? Of je nu gelooft in het lot of gewoon geniet van de sfeer, de Mobiele Tarotbar biedt een betoverende mix van humor, muziek en een knipoog naar de toekomst. 
Durf jij je toekomst te laten onthullen?

2

Kees Klok: historicus, schrijver, dichter en literair vertaler.

Museumtuin, 13.30, 14.30, 15.30 uur

Kees Klok (1951) is Dordt. Daar geboren en getogen, op en top Dordts. Welke Dordtenaar kent en herkent hem niet als hij door Dordrecht loopt, meestal met de kenmerkende hoed op. Maar hij is ook en met name thuis in Griekenland waar zijn vrouw Stella Timonidou (1946 – 2007) vandaan kwam en over wie Kees vol liefde heeft geschreven, bijvoorbeeld in Het is er niet van gekomen: Vijftig brieven aan Stella (2019) of in Nazomer. Zestig brieven aan Stella (2025).

Hij deed de onderwijzersopleiding aan de Gemeentelijke Pedagogische Akademie in Dordrecht, studeerde daarna M.O. - Geschiedenis en rondde die studie af aan de Universiteit Utrecht met een doctoraal in de Contemporaine Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van het moderne Griekenland, Cyprus en de omliggende regio.

Van 1974 tot 2010 werkte hij in het voortgezet onderwijs als docent geschiedenis. Dat Kees geschiedenisfanaat is, blijkt wel uit het feit dat hij zich ook verdiept in de geschiedenis van Dordrecht en actief is als stadsgids. Als prozaïst debuteerde hij in 1978 met de verhalenbundel Centre Ville en als dichter in 1999 met de bundel Aan de Merwede. Verder schreef hij een aantal literaire dagboeken en vertaalde hij samen met zijn vrouw werk van Cypriotische en Griekse dichters. Kees vertaalt ook Engelstalige poëzie, hij was poëzieredacteur bij uitgeverij Liverse, medewerker van het literaire tijdschrift Ballustrada en is lid van de Dordtse Dichtkring. Zijn oeuvre omvat momenteel dichtbundels, dagboeken, brieven en vertalingen. Het zijn intussen tientallen titels.

Vanwege het thema van de Boekenmarkt zal Kees in zijn lezingen – van elk 30 minuten – vooral lezen uit en vertellen over zijn dagboeken.

Facebookpagina Dordtse Boekenmarkt
Instagram Dordtse Boekenmarkt
kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
google analytics