Programma Dordtse Boekenmarkt 2018

De activiteiten zijn genummerd. U vindt ze met behulp van de plattegrond.

Expositie

van Bijbel tot taal

Vitrines met antiquarische boeken van donkerbruin leer met koperbeslag. Bijna onherkenbare Gotische letters. De teksten nog goed leesbaar, maar de noten zo klein dat je er bijna een loep bij nodig hebt. Allemaal verschillende Statenbijbels van uitgevers uit vele Hollandse steden, maar met één grote overeenkomst: allemaal, tot aan de nieuwe vertaling uit 1951, met dezelfde oorspronkelijke tekst van het Oude en Nieuwe Testament.

Een van de besluiten van de Dordtse Synode van 400 jaar geleden was de opdracht tot een vertaling van de Bijbel uit de oorspronkelijke talen Hebreeuws en Grieks. De Staten Generaal van de Verenigde Nederlanden zorgden voor de financiering, bijna 20 jaar later, in 1637, zag de eerste druk het levenslicht in Leiden.

In deze kleine expositie in het kader van de 23e Dordtse Boekenmarkt ligt de nadruk niet op het religieuze belang van Dordtse Synode en de Statenvertaling maar op de invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Aan de hand van een groot aantal verschillende uitgaven van de Statenbijbel door de eeuwen heen maar ook met behulp van andere historische uitgaven wordt die taalkundige ontwikkeling zichtbaar gemaakt.

De expositie wordt feestelijk geopend op zaterdag 2 juni en wordt gesloten na afloop van de Dordtse Boekenmarkt op 1 juli.
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van De Bibliotheek AanZet, Groenmarkt 153 in Dordrecht.

De Bibliotheek AanZet (1)

Stadsbibliotheek, Groenmarkt 153

Feestelijk programma bij AanZet:

De Bibliotheek AanZet pakt uit met een gevarieerd programma tijdens de boekenmarkt, zowel in als voor de bibliotheek.

In de Bibliotheek: boekengarderobe

Meer boeken gekocht dan je kunt tillen? Stal ze gratis in de boekengarderobe van de bibliotheek. En je krijgt ook nog een hippe tas cadeau voor je volgende aankopen!

Aftrap zomerprogramma bibliotheek

Tijdens de zomervakantie zijn er allerlei kinderactiviteiten in de bibliotheek. Onder andere programmeren, wetenschap en spelen met taal. Vandaag op de kindermarkt alvast een voorproefje.

Letter Belangrijk

Vanmiddag zijn er bij de bibliotheek bijzondere griezels te vinden: Bullebakken. Kom je ook langs? Letter Belangrijk maak muziektheaterproducties met jonge succesvolle musicalsterren. Vandaag zijn Mandy Sleijpen en Anne van den Beuken te horen en te zien om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Bij mooi weer buiten, anders in de bibliotheek.

We zijn ook open... tijdens de Boekenmarkt van 12.00-17.00 uur

En uiteraard kun je in de bibliotheek ook lenen, lezen, gebruik maken van computers, Wi-Fi en toilet. Of gewoon even uitrusten met een kop koffie en een tijdschrift.

Meer informatie: www.debibliotheekaanzet.nl

 

Kinderactiviteiten (3) op de Groenmarkt

Zoals elk jaar is de Groenmarkt tussen het Stadhuisplein en de Visbrug gereserveerd voor kinderen. Vanaf de deuren van Kinderboekwinkel De Giraf en De Bibliotheek Aanzet tot aan het Stadhuis is een speciale kindermarkt ingericht met kraampjes op kinderformaat en vol met boeken, speelgoed en andere spulletjes.

Er is van alles om te spelen, te tekenen, te lezen en van alles wat je nog meer zou willen doen. Van 12 tot 5 uur kun je hier terecht en van Centre Ville krijg je wat lekkers.

En natuurlijk, niet te vergeten: muziek!

Voor de bibliotheek zijn er bijzondere griezels te vinden: Bullebakken. We moeten heel voorzichtig met ze zijn want ze worden met uitsterven bedreigd en daarom zoeken ze deze middag nieuwe Bullebakken. Kom je ook langs?

kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
voorstraat noord