Dordtse Boekenmarkt 2018

De Dordtse Boekenmarkt 2018 is op zondag 1 juli open van 10:00 tot 17:00 uur.

Let op: Werkzaamheden treintraject Rotterdam Centraal-Dordrecht

U kunt gebruikmaken van de bussen

  • er rijden Snelbussen tussen Schiedam Centrum en Zwijndrecht; er rijden stopbussen tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht
  • de dienstregeling tussen Zwijndrecht en Dordrecht is aangepast

Plan uw reis op https://www.ns.nl/

De Dordtse Boekenmarkt en de Statenbijbel

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Dordtse Synode van start ging. Een internationale kerkvergadering met de bedoeling om de kerkelijke verschillen in die tijd te beslechten, een strijd tussen Remonstranten en Contra-Remonstranten, tussen rekkelijken en preciezen. Daarnaast bleek Prins Maurits ook nog een politiek belang te hebben. Johan van  Oldenbarneveldt is er, volgens sommigen, het bekendste slachtoffer van geworden. 

Wij van de Dordtse Boekenmarkt blijven daar wijselijk buiten. Later in 2018 en begin 2019 zal daar in het kader van de grote manifestatie “Ode aan de Synode” ongetwijfeld veel deskundige aandacht aan worden besteed. Wij richten ons op een van de belangrijke besluiten van de synode, namelijk die tot het vertalen van het Oude en Nieuwe Testament vanuit het Hebreeuws en het Grieks in één Nederlandse taal: de Statenvertaling, vernoemd naar de financier van dit bijna twintig jaar kostende project. In 1637 verscheen in Leiden de eerste druk.

Voor mij als katholiek opgroeiende jongeman in de Liemers was de Statenbijbel een absoluut onbekend begrip. Kon ook moeilijk anders, want we werden geacht niet om te gaan met die weinige protestanten in ons zeer katholieke dorp. In plaats van voorlezingen in vaak onbegrijpelijke 17e eeuwse taal kregen wij als kind blijmoedige verhaaltjes uit boeken als “Moeders mooiste uurtje”.

Maar ook die verschillen laten we wijselijk liggen. Wij richten ons op het grote belang van de Statenbijbel voor de ontwikkeling van één Nederlandse taal naast of in plaats van de vele lokale dialecten in het midden van de zeventiende eeuw. Naast een startpunt naar die ene Nederlandse taal heeft de Statenbijbel, doordat het een letterlijke vertaling was uit antieke Hebreeuwse en Griekse teksten, onze taal verrijkt met ontelbare woorden, begrippen, spreekwoorden en gezegden. Dat is taal en daar zijn wij een beetje van.

Welkom op de 23e Dordtse Boekenmarkt!

Herman Koekkoek

voorzitter Stichting Kunstrondje Plus

mede namens: Bart van Aanholt, Kim Cohen, Evelien Holster, Jeroen Landa, Manja Slingerland, Corinde den Toonder, Eva Lintjes, Ank Verschoor, Wilma de Prie, Arij Boogerman, Ad Paans, Wilma Verhoeven, Fa. Joop Makkelie & Zonen, Casper Markesteijn, Christelijke Boekhandel Present, het Nederlands Bijbelgenootschap, Johan van den Tol, de hockeyploeg, de koffiemeiden en al die anderen...

Bericht aan de laatkomers.

Er zijn nog enkele losse kramen beschikbaar. Aanmelden via deze link: bit.ly/2Bvb0fR en graag even een bericht op info@dordtseboekenmarkt.nl

Expositie ‘van Bijbel tot Taal’ in de Centrale Bibliotheek.

Een kleine maar heel bijzondere expositie van antieke Statenbijbels. Van de voorloper, de Deus-Aes Bijbel uit 1590 tot meer hedendaagse uitgaven. De eerste druk uit 1636 uit Leiden, twee wereldberoemde Keur-Bijbels uit Dordrecht, de Flakkeesche Bijbel van Abraham Kuyper, de facsimile Bachbijbel uit 2018 en veel van alles daartussen. Gegroepeerd rondom hedendaagse spreekwoorden en gezegden uit antieke talen. De hele maand juni toegankelijk tijdens Bieb-uren. Toegang gratis.

de Keur-bijbel uit 1741

ANV Debutantenprijs

De ANV Debutantenprijs is een literaire prijs voor debuterende auteurs. De prijs bestaat al 22 jaar en is uniek vanwege het feit dat vooral lezers de winnaar bepalen. Het prijzengeld bedraagt in totaal € 9000,-.

Eerdere winnaars waren o.a. Anna Enquist, Erwin Mortier, Gerbrand Bakker, Peter Buwalda, Erik Menkveld, Jaap Robben, Mohammed Benzakour en dit jaar Lieke Kézér.

Een vakjury leest de fictiedebuten van een kalenderjaar en selecteert daaruit een longlist en vervolgens een shortlist van drie boeken. Kernjuryleden  uit Nederland en Vlaanderen lezen de drie boeken en geven aan elk boek een cijfer en een kort gemotiveerd oordeel.

Wilt u ook meelezen en jureren? Kies de knop ANV-Debutantenprijs.

 

Vaar mee met de Debutantenboot.

Tussen 1 en 4 uur maakt een boot van Fratelli Barone elke drie kwartier een Debutantenrondje Dordt. Aan boord wisselend een van de genomineerden voor de ANV-Debutantenprijs. Onder begeleiding van de muziek van Oleg Fateev lezen zij elk voor uit eigen werk. Een klein aantal bezoekers van de Boekenmarkt kan meevaren. Opstapplaatsen: Stadhuisplein, Wijnbrug en Mattenkade.

foto: Maartje Brockbernd
kunstrondje dordt
gemeentedordrdrecht
voorstraat noord